Om Haug kirke


 

Haug kirke

Kilde( Wikipedia)

Haug kirke slik den er i dag er en langkirke. Vi vet det har vært kirke her siden middelalderen 1200-1250 tallet, 
 I 1323 nevner pave Johannes XXII kirken i et middelalderdokument og lover avlat til dem som på visse dager besøker Haug kirke «...som er reist til de samme apostlers Peters og Paulus' ære...»
Man antar at det som er igjen av middelalderens steinkirke som besto av vesttårn-skip og kor med apside, er   deler av vesttårnet og skipes vestmur 

I 1960 ble kirkerommet totalrenovert, og man fant under gulvet seks jordgravde stolper i jordlaget. Man antar at det har vært en stavkirke her før middelalderkirken ble reist, antagelig på 1100-tallet.

I 1818 slo lynet ned i tårnet, som da var 20m høyere enn dagens tårn, og det meste av inventaret gikk tapt bortsett fra døpefonten som er av kleberstein.
Den står i dag i våpenhuset, og en kan se at den er merket av brannskader.
Etter brannen ble kirken bygd opp igjen, men det viste seg et arbeidet ble dårlig utført, og rundt 1860 var kirken i ferd med å rase sammen. Det ble igang satt omfattende reperasjoner av både koret og skipet.

Som nevnt over ble kirken totalrenovert i 160-1964. Arkitekt Wilhelm Hanstein ga kirken det karakteristiske eksteriøret som er i dag, mens Arnstien Arneberg tegnet ineriøret.

Altertavlen er malt av Peter Petersen etter Fredrik Petersens alterbilde i Sandar kirke.

Døpefonten som i dag er utstilt i våpenhuset. 

 

Teksten oppdateres

Tilbake